web analytics

Festival Seni Rakyat Terengganu Martabat Seni & Kraf Warisan Negeri

Persembahan teater tradisional Terengganu ‘Nong Sakti’ sewaktu Festival Seni Rakyat Terengganu berlangsung selama dua hari bermula pada 17 Jun sehingga 18 Jun 2023 ini bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Terengganu, Kuala Ibai, Kuala Terengganu.


Sebagai usaha untuk memartabatkan seni budaya dan kraf warisan negeri agar tidak lapuk ditelan zaman, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya(MOTAC) melalui Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara(JKKN) terus giat memperkasakan program siri jelajah yang dijenamakan sebagai Festival Seni Rakyat.

Terengganu menjadi destinasi negeri ke empat bagi siri jelajah program ini di mana mengangkat seni persembahan rakyat negeri sebagai acara utama yang dipersembahkan kepada orang ramai.

Timbalan Ketua Pengarah(Dasar dan Perancangan) Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Mohd Amran Mohd Haris sewaktu Festival Seni Rakyat Terengganu berlangsung selama dua hari bermula pada 17 Jun sehingga 18 Jun 2023 ini bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Terengganu, Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

“Penganjuran di Terengganu ini merupakan negeri yang ke empat yang melibatkan 11 negeri bagi sepanjang tahun 2023 ini.  Bagi memberi ruang dan juga peluang kepada masyarakat atau pun rakyat negeri Terengganu menghargai seterusnya memartabatkan seni budaya warisan negeri Terengganu itu sendiri.”, ujar Timbalan Ketua Pengarah(Dasar & Perancangan) Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara Mohd Amran Mohd Haris Program yang berlangsung selama dua hari bermula pada 17 Jun sehingga 18 Jun 2023 ini bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Terengganu, Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

Persembahan kesenian rodat oleh Kumpulan Rodat Seri Terengganu sewaktu Festival Seni Rakyat Terengganu berlangsung selama dua hari bermula pada 17 Jun sehingga 18 Jun 2023 ini bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Terengganu, Kuala Ibai, Kuala Terengganu.
Persembahan kesenian rodat oleh Kumpulan Rodat Seri Terengganu sewaktu Festival Seni Rakyat Terengganu berlangsung selama dua hari bermula pada 17 Jun sehingga 18 Jun 2023 ini bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Terengganu, Kuala Ibai, Kuala Terengganu.
Festival Seni Rakyat Terengganu berlangsung selama dua hari bermula pada 17 Jun sehingga 18 Jun 2023 ini bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayan dan Kesenian Negara(JKKN) Terengganu, Kuala Ibai, Kuala Terengganu.Selain dari itu turut berlangsung beberapa program kebudayaan dan demonstrasi kraf tangan tradisional setempat yang perlu diketengahkan mahupun diberi ruang agar masyrakat masa kini berpeluang untuk mengenali lebih dekat.

Kongsi!

POPULAR HARI INI

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang Edisi11.com?

HUBUNGI KAMI